Kraniofaciálne a ostatné typické deficity u detí s fetálnym alkoholovým syndrómom - FAS v kontexte porúch fetálneho alkoholového spektra - FASD - Vodičková, Barbora; Mitašíková, Petra (Listy klinické logopedie, 2023)
Príspevok popisuje vplyv prenatálnej expozície alkoholu (PAE) v kontexte vzniku kraniofaciálnych a ostatných typických deficitov u detí s fetálnym alkoholovým syndrómom – FAS. FAS je najzávažnejšou diagnózou porúch fetálneho alkoholového spektra – FASD. FASD je nediagnostický súhrnný termín pre možné následky PAE. Ide o súbor anatomických malformácií a neurovývinových abnormalít vzniknutých počas vnútromaternicového vývinu jednotlivca konzumáciou alkoholu matkou počas tehotenstva. V rámci diagnostiky FASD, vrátane FAS, existuje celosvetovo viacero diagnostických manuálov. Na Slovensku sa zatiaľ používa The 4-Digit Code podľa Astley (2004). Daný manuál má veľmi dobre prepracovanú časť diagnostiky kraniofaciálnych deficitov. Pri FAS sú typickými znakmi na tvári tzv. sentinelové črty tváre. Patria sem krátka viečková štrbina, úzka horná pera a vyhladená ryha medzi nosom a hornou perou. Z hľadiska logopédie je dôležité vedieť aj o anomáliách vývinu zubov, pier, podnebia, nosa, uší a očí. V rámci etiogenézy kraniofaciálnych a ostatných typických deficitov sa vo všeobecnosti uvádzajú molekulárne, biochemické, bunkové a embryonálne mechanizmy.
Keywords: Fetal Alcohol Spectrum Disorders; Diagnosis, Differential; kraniofaciální abnormality; diferenciální diagnóza; Child; prevalence; lidé; Craniofacial Abnormalities; embryonální vývoj; spektrum vrozených alkoholových poruch; Prevalence; dítě; Embryonic Development; Humans