Dlouhodobá účinnost a bezpečnost siponimodu u pacientů se sekundárně progresivní roztroušenou sklerózou: analýza základních dat studie EXPAND a její extenze - Pavelek, Zbyšek; Vališ, Martin (Neurologie pro praxi, 2023)
Siponimod signifikantně snižuje riziko potvrzené progrese disability, zhoršení kognitivního výkonu, snižuje riziko relapsů a příznivě ovlivňuje parametry magnetické rezonance hodnocené pomocí atrofie mozku či zánětlivých ložisek u pacientů se sekundárně progresivní roztroušenou sklerózou. Data z pětileté extenze studie EXPAND podporují význam časné detekce sekundárně progresivní roztroušené sklerózy a tedy včasného zahájení léčby siponimodem.
Keywords: Disease Progression; lidé; výsledek terapie; siponimod; Sphingosine 1 Phosphate Receptor Modulators; Multiple Sclerosis; modulátory receptorů sfingosin-1-fosfátu; progrese nemoci; numbers needed to treat; Humans; roztroušená skleróza; Kaplanův-Meierův odhad; Numbers Needed To Treat; Kaplan-Meier Estimate; Early Diagnosis; Treatment Outcome; mozek; Brain; časná diagnóza