Ovlivnění progrese roztroušené sklerózy pomocí terapie zaměřené na B lymfocyty - Elišák, Martin (Neurologie pro praxi, 2023)
Monoklonální protilátky proti CD20+ lymfocytům představují vysoce účinnou léčbu roztroušené sklerózy rychlým potlačením aktivity podmíněné hlavně zánětlivými ději. Progresivní složka onemocnění představuje terapeuticky obtížnější problém - dochází ke kompartmentalizaci zánětu za hematoencefalickou bariéru, zánět se stává difuzní, úlohu hrají degenerativní procesy. Byť nejlepší účinek léčby je při jejím co nejčasnějším zahájení, u části pacientů může být přítomna progrese od počátku onemocnění, nebo jsou diagnostikováni v pokročilé fázi choroby. Deplece CD20+ lymfocytů může i u těchto pacientů progresi oddálit anebo zpomalit. Cílem článku je shrnout patofyziologii, možnosti ovlivnění progrese deplecí B lymfocytů, výsledky klinických studií a budoucí směry léčby progresivní roztroušené sklerózy.
Keywords: Clinical Studies as Topic; B-lymfocyty; humanizované monoklonální protilátky; lidé; Multiple Sclerosis; Antibodies, Monoclonal, Humanized; ocrelizumab; progrese nemoci; B-Lymphocytes; roztroušená skleróza; Disease Progression; Treatment Outcome; výsledek terapie; klinická studie jako téma; Humans