Cytologie mozkomíšního moku v diagnostice neurologických chorob - Klíčová, Kateřina (Neurologie pro praxi, 2023)
Analýza mozkomíšního moku představuje důležitou součást diagnostiky řady chorob a je využívána napříč mnoha lékařskými obory. Změny, které probíhají v centrální nervové soustavě, se odráží ve složení mozkomíšního moku. Za účelem analýzy likvoru je využíváno široké spektrum laboratorních metod, jednou z nich je i analýza cytologická. Cytologie likvoru umožňuje v poměrně krátkém časovém úseku a s běžnými prostředky získat cenné informace o procesech odehrávajících se v centrální nervové soustavě vyšetřovaného pacienta. Kvantitativní i kvalitativní cytologie je jednoduchá a technicky nenáročná metoda, je však zapotřebí zkušeného cytologa.
Keywords: dějiny lékařství; Meningitis; mozkomíšní mok; History of Medicine; Multiple Sclerosis; Subarachnoid Hemorrhage; subarachnoidální krvácení; nemoci nervového systému; Nervous System Diseases; Humans; Cerebrospinal Fluid; nádory nervového systému; meningitida; roztroušená skleróza; Nervous System Neoplasms; lidé; neurozánětlivé nemoci; Neuroinflammatory Diseases