Snášenlivost antidepresiv a mechanismy jejich nežádoucích účinků s ohledem na jejich použití u onkologicky nemocných - Juřica, Jan (Onkologie (Olomouc, Print), 2023)
Antidepresiva představují základní a efektivní terapeutický přístup nejen v léčbě depresivních poruch, ale v rámci komedikace i v řadě jiných neuropsychiatrických onemocnění. V rámci tohoto přehledového článku jsou shrnuty nejčastější nežádoucí účinky nejčastěji používaných antidepresiv v České republice s ohledem na onkologické pacienty a jejich specifické potřeby a zranitelnost. Tyto nežádoucí účinky mají většinou zcela logické vysvětlení na základě jejich receptorového profilu, popř. farmakokinetiky. V tomto kontextu jsou sumarizovány i výhody a nevýhody těchto osmi vybraných nejběžněji používaných antidepresiv u onkologických pacientů především z pohledu snášenlivosti a jejich žádoucích i nežádoucích aditivních efektů.
Keywords: Neoplasms; Drug-Related Side Effects and Adverse Reactions; Trazodone; nádory; nežádoucí účinky léčiv; trazodon; mirtazapin; selektivní inhibitory zpětného vychytávání serotoninu; Antidepressive Agents; Mirtazapine; Selective Serotonin Reuptake Inhibitors; antidepresiva