Pacientka s upgradujícím gangliogliomem - Šlachta, Marek; Kalita, Ondřej; Hraboš, Dominik; Hrabálek, Lumír; Doležel, Martin; Drábek, Jiří; Vaverka, Miroslav (Onkologie (Olomouc, Print), 2023)
Gangliogliom je vzácným primárním nádorem mozku. Predilekčně se vyskytuje supratentoriálně, v temporálním laloku (> 70 %). Nejčastějším klinickým projevem jsou farmakorezistentní epileptické záchvaty. Jeho vzácná, anaplastická, forma je definována histologickými známkami anaplazie v gliální složce nádoru. Pacientka s gangliogliomem WHO grade 1 podstoupila na našem pracovišti několik operačních výkonů pro postupnou progresi základního onemocnění. Z histologických vyšetření je patrný vývoj nádoru a jeho zvrat v anaplastickou formu (WHO grade 3), jehož chování odpovídalo glioblastomu IDH wild-type. Současné molekulárně-genetické profilování nádorů mozku je základem pro lepší predikci biologického a klinického chování nádoru a potažmo stanovení strategie jejich sledování a léčby.
Keywords: výsledek terapie; Ganglioglioma; upgrading nádoru; Treatment Outcome; Brain Neoplasms; gangliogliom; lidé; Middle Aged; Female; ženské pohlaví; lidé středního věku; Humans; nádory mozku