Autoimunitní onemocnění jater v dětském věku - Gonsorčíková, Lucie; Bauer, David; Sticová, Eva; Vyhnánek, Radim (Pediatrie pro praxi, 2023)
U dětí a adolescentů rozeznáváme tři jaterní poruchy, které jsou asociované s autoimunitní patogenezí: autoimunitní hepatitidu (AIH), autoimunitní sklerotizující cholangoitidu (ASC) a de novo AIH vzniklou po transplantaci jater, která se nově označuje termínem na plazmocyty bohatá rejekce. Jedná se o progresivní onemocnění, které bez léčby vede ve většině případů k jaternímu selhání. Všechny tyto poruchy jsou charakterizovány histologicky zánětlivými změnami a sérologicky přítomností cirkulujících autoprotilátek a hypergamaglobulinemií IgG. Juvenilní AIH se dělí na dva typy podle přítomnosti jednotlivých protilátek: typ 1 a typ 2. Klinické projevy se mohou lišit, od akutních, chronických až po bezpříznakový průběh. Základem léčby je imunosupresivní terapie, kterou je třeba zahájit co nejdříve po stanovení diagnózy.
Keywords: sklerozující cholangitida; autoimunitní hepatitida; Hepatitis, Autoimmune; lidé; Child; dítě; Immunosuppression Therapy; Humans; imunosupresivní léčba; Cholangitis, Sclerosing