Inhibitory SGLT2 (4. část) - lékové interakce gliflozinů - Suchopár, Josef (Remedia, 2022)
Inhibitory SGLT2 (glifloziny) se v organismu metabolizují prakticky jen glukuronidací a jen minimálně oxidativní cestou. Současně jsou některé glifloziny substráty transportních systémů P‐glykoproteinu, BCRP a MRP‐2. Z těchto vlastností gliflozinů se odvozují jejich farmakokinetické lékové interakce. Z mechanismu účinku gliflozinů vyplývá, že zvyšují exkreci glukózy a natria močí, čímž zvyšují také exkreci vody. Kombinace gliflozinů s diuretiky působí synergicky na natriurézu a může vyvolat hypotenzi a dehydrataci. Kombinace gliflozinů s inzulinem nebo inzulinovými sekretagogy pak může zvýšit riziko vzniku hypoglykemických příhod. Glifloziny naproti tomu prakticky neovlivňují osud jiných léků v organismu a mají jen omezené množství klinicky relevantních lékových interakcí. Ke klinicky nejvýznamnějším patří indukce glukuronidace gliflozinů, synergický efekt při souběžném podávání diuretik a vliv gliflozinů na exkreci solí lithia.
Keywords: dospělí; Sodium-Glucose Transporter 2 Inhibitors; kyselina niflumová; Female; hypoglykemie; lékové interakce; akutní poškození ledvin; Drug Interactions; Adult; výsledek terapie; ženské pohlaví; lithium; Valproic Acid; Glucuronosyltransferase; kyselina valproová; Lithium; lidé; Niflumic Acid; Insulin; Treatment Outcome; Male; Hypotension; Aged; Diuretics; glukuronosyltransferasa; diuretika; hypotenze; senioři; mužské pohlaví; Acute Kidney Injury; inzulin; glifloziny; Hypoglycemia; Humans