Změny tělesné hmotnosti v důsledku kouření - Pánková, Alexandra (Diabetologie, metabolismus, endokrinologie, výživa, 2023)
Korelace tělesné hmotnosti a kouření byla popsána v mnoha studiích. kuřáci bývají v průměru o 3–4 kg lehčí ve srovnání s nekuřáky a je též méně pravděpodobné, že budou obézní nebo mít nadváhu. Zvýšení hmotnosti po zanechání kouření může představovat bariéru v odvykání: většina odvykajících přibere v průměru 3–6 kg v průběhu dvanácti měsíců, přičemž asi desetina odvykajících vykazuje přírůstky vyšší 10 kg. naopak, asi 15–20 % kuřáků hmotnost sníží. Hlavní složkou tabákového kouře, která vede k ovlivnění hmotnosti, je nikotin. nikotin snižuje hmotnost snížením chuti k jídlu a příjmu potravy, zvýšením celkového i klidového energetického výdeje, zvýšením rychlosti bazálního metabolismu a též urychlením lipolýzy a oxidace tuků. váhový přírůstek po zanechání kouření se dostavuje zejména v důsledku absence vlivu nikotinu na CnS a dostavuje se zejména v prvních třech měsících po zanechání. Bylo prokázáno i ovlivnění peptidů regulujících chuť k jídlu. Podle recentní Cochrane review mezi intervence k ovlivnění váhového přírůstku s účinností po dvanácti měsících patří individualizované programy na kontrolu hmotnosti, cvičební programy a náhradní terapie nikotinem, avšak zatím nebyla identifikována spolehlivě a dlouhodobě účinná intervence.
Keywords: Bupropion; kouření; Tobacco Use Cessation; nikotin; Smoking; bupropion; lidé; Glucagon-Like Peptide-1 Receptor; ukončení užívání tabáku; Nicotine; hmotnostní přírůstek; Body Weight Changes; změny tělesné hmotnosti; Weight Gain; receptor pro glukagonu podobný peptid 1; Humans