Spokojenost pacientů a jejich blízkých s elektrokonvulzivní terapií - Jirečková, Gabriela; Kališová, Lucie; Buday, Jozef; Mareš, Tadeáš; Le, Thai-Hong; Magyarová, Eva; Anders, Martin (Česká a slovenská psychiatrie, 2023)
Elektrokonvulzivní terapie (EKT) je jednou z nejúčinnějších metod pro léčbu závažných psychických onemocnění, přesto je často obecnou populací vnímána záporně. Negativní vnímání EKT veřejností je však v kontrastu s reálným vnímáním EKT pacienty podstupujícími tuto formu terapie a jejich blízkými. V rámci předkládané studie jsme sledovali soubor pacientů (N = 67) léčených EKT na Psychiatrické klinice 1. LF UK a VFN v Praze a soubor jejich blízkých osob - většinou rodinných příslušníků (N = 50). Obě skupiny vyplnily po skončení série elektro-konvulzí dotazník, který hodnotil efektivitu léčby, informovanost o léčbě a míru tlaku, se kterou byla léčba profesionály doporučována. Součástí bylo také hodnocení nežádoucích účinků léčby a ochoty podstoupit EKT znovu, pokud by byla v budoucnu indikovaná. Většina pacientů (nad 80 %) byla s léčbou spokojená, hodnotila ji jako účinnou, a neobávala by se ji v budoucnu opět podstoupit, ač zhruba třetina referovala mírné nežádoucí účinky. Příbuzní pacientů vyjádřili obdobně pozitivní názor na EKT, kterou byl jejich blízký léčen. Pozitivní reference samotných pacientů a jejich blízkého okolí pomáhají snížit stigmatizaci této metody, což může být v budoucnu nápomocné v léčbě dalších osob.
Keywords: spokojenost pacientů; dospělí; elektrokonvulzívní terapie; průzkumy a dotazníky; Female; Patient Satisfaction; Adult; ženské pohlaví; duševní poruchy; Surveys and Questionnaires; Electroconvulsive Therapy; lidé; Aged, 80 and over; Male; Aged; Mental Disorders; lidé středního věku; senioři nad 80 let; senioři; mužské pohlaví; Middle Aged; Humans