Covid-19 v tehotenstve - rizikový faktor vzniku porúch autistického a schizofrenického spektra u potomkov? - Belica, Ivan; Szadvári, Ivan; Babinská, Katarína (Česká a slovenská psychiatrie, 2023)
Porucha autistického spektra (PAS) a schizofrénia majú genetický základ, ale významnú úlohu v etiopatogenéze zohrávajú aj faktory prostredia. Jedným z nich môže byť infekčné ochorenie, ktoré matka prekoná počas tehotenstva. Vyplýva to predovšetkým z epidemiologických štúdií, podľa ktorých prenatálna infekcia za určitých okolností zvyšuje riziko vzniku PAS a schizofrénie u potomkov. Animálne experimenty naznačujú, že kľúčovú úlohu tu zohráva najmä imunitná odpoveď matky na infekciu, predovšetkým v podobe cytokínovej búrky. Výsledný efekt prenatálnej infekcie však závisí od viacerých rizikových a protektívnych faktorov na strane matky i plodu, ako aj od charakteristík pôsobiacej infekcie. V prípade COVID-19 zatiaľ pre krátkosť času takéto štúdie absentujú, no vzhľadom na jeho infekčný charakter a najmä vysoký výskyt nie je neopodstatnené uvažovať o možnom riziku. Cieľom našej práce bolo zosumarizovať výsledky epidemiologických a animálnych štúdií súvisiacich s inými infekciami a na ich základe uvažovať, či COVID-19 počas tehotenstva môže predstavovať riziko pre vznik PAS alebo schizofrénie u potomkov.
Keywords: Animals; Pregnancy Complications, Infectious; Female; Cytokines; ženské pohlaví; cytokiny; lidé; Mice; zpožděný efekt prenatální expozice; COVID-19; poruchy autistického spektra; schizofrenie; Models, Animal; myši; Risk Factors; infekční komplikace v těhotenství; Prenatal Exposure Delayed Effects; Schizophrenia; rizikové faktory; zvířata; Autism Spectrum Disorder; modely u zvířat; Humans