Progredující cyanóza horních končetin po prodělaném covid-19 a covid-19 vakcinaci: kazuistika - Novák, Jan; Hofírek, Ivo (Kazuistiky v angiologii, 2023)
Covid-19 je virové onemocnění, během kterého se mohou různými mechanismy rozvinout stavy vedoucí ke vzniku trombóz v žilách i tepnách. Podobně i vakcinace proti covid-19 může spustit mechanismy vedoucí k tromboembolickým komplikacím. V předkládané kazuistice popisujeme případ 70letého jinak zdravého muže, u kterého se během onemocnění covid-19 a po aplikaci vakcinace proti covid-19 rozvinula progredující cyanóza na horních končetinách na podkladě trombózy tepen palmárních oblouků a aa. ulnares. Situaci se podařilo vyřešit kombinací antikoagulační a antitrombotické léčby.
Keywords: mužské pohlaví; COVID-19 Vaccines; lidé; Male; COVID-19; senioři; Cyanosis; poruchy hemostázy; vakcíny proti COVID-19; Aged; Humans; Hemostatic Disorders; cyanóza