Sezónní a týdenní výkyvy v užívání alkoholu v Česku - Barták, Miroslav; Vacek, Jaroslav; Petruželka, Benjamin; Nejedlá, Marie; Rogalewicz, Vladimír (Časopis lékařů českých, 2023)
Sezónní a týdenní výkyvy v užívání alkoholu patří mezi doposud neanalyzované aspekty epidemiologického výzkumu užívání alkoholu českou dospělou populací. Cílem studie je nabídnout deskriptivní a analytický pohled na sezónní a týdenní vzorce užívání alkoholu u české dospělé populace. Výzkum byl realizován na reprezentativním vzorku 809 osob v rámci on-line šetření v prostředí Českého národního panelu. Sledovanými proměnnými jsou užívání alkoholu, sezónní užívání a užívání alkoholu v rámci dní v týdnu. Výsledky ukazují, že nejčastější je konzumace v pátek, případně v sobotu, s výjimkou lidí v důchodovém věku, kteří alkohol užívání rovnoměrněji v rámci celého týdne. Z hlediska měsíců v roce je nejvyšší spotřeba uváděna v létě (červen, červenec, srpen) a v prosinci. Respondenti s vyšším skóre dotazníku AUDIT užívají alkohol více v letních měsících než v prosinci. Výsledky výzkumu mohou přispět k lepšímu časovému zacílení preventivních i klinických aktivit.
Keywords: časové faktory; věkové faktory; Česká republika; Czech Republic; Time Factors; pití alkoholu; Alcohol Drinking; Age Factors; lidé; Surveys and Questionnaires; Humans; průzkumy a dotazníky