Kdo byl Plénies? - Pastor, Jan (Časopis lékařů českých, 2023)
Pléniesův příznak je jedním z hlavních symptomů peritoneálního dráždění uváděných v české odborné literatuře i používaných v klinické praxi. Přesto nebylo známo, kdo onen Plénies ve skutečnosti byl. Za pomoci archivních materiálů, matriky a dobového tisku byla odhalena jeho totožnost a nalezen klíčový článek a přednáška, v nichž je popsán příznak nesoucí jméno jmenované osobnosti. Zdroje zahrnují základní biografii a bibliografii tohoto dnes zapomenutého lékaře.
Keywords: akutní bolest břicha; Abdomen, Acute; General Practice; praktické lékařství