Přínos tofacitinibu v léčbě ulcerózní kolitidy u pacientů po předchozím selhání anti-TNF-α terapie - kazuistika - Nedbalová, Lenka (Farmakoterapeutická revue, 2023)
Výsledky studií OCTAVE a na ně navazující klinická praxe prokazují, že ideální indikací pro terapii tofacitinibem jsou pacienti se středně těžkou až těžkou formou ulcerózní kolitidy verifikovanou koloskopicky a biopticky, u kterých došlo k selhání konvenční terapie a alespoň jednoho biologického přípravku. V udržovací léčbě pokračujeme u pacientů, u nichž byla navozena odpověď na léčbu. V případě ztráty odpovědi je vhodná intenzifikace léčby. V naší kazuistice chceme ukázat nejen velmi dobrý krátkodobý, ale i dlouhodobě trvající účinek terapie tofacitinibem po selhání terapie inhibitory TNF- α. V průběhu léčby jsme docílili remise bez systémových kortikosteroidů. Pokud je tofacitinib podáván jako terapie třetí nebo čtvrté volby, jeho účinnost významně klesá.
Keywords: Clinical Studies as Topic; studie OCTAVE; dospělí; inhibitory TNF; inhibitory Janus kinas; Janus Kinase Inhibitors; Female; tofacitinib; Adult; ulcerózní kolitida; klinická studie jako téma; ženské pohlaví; Tumor Necrosis Factor Inhibitors; Colitis, Ulcerative