Spontánní potrat v prvním trimestru gravidity - Daumová, Magdaléna; Hadravská, Šárka; Putzová, Martina (Česko-slovenská patologie a Soudní lékařství, 2023)
Spontánní potraty v prvním trimestru představují klinicky významný problém, který může postihnout až 15 % rozpoznaných gravidit. Příčiny časných těhotenských ztrát jsou velmi heterogenní a zahrnují faktory genetické, environmetální i imunologické. Ačkoli je hlavním úkolem patologa především vyloučení molární gravidity, může i konvenční histologické vyšetření v některých případech přispět k objasnění příčiny abortu a managementu další gravidity, zvláště v případě lézí s vysokým rizikem recidivy, které mohou vést k habituálnímu potrácení.
Keywords: abnormální karyotyp; ženské pohlaví; trizomie; Abortion, Spontaneous; Trisomy; Inflammation; Pregnancy Complications; lidé; zánět; Female; Pregnancy; Abnormal Karyotype; těhotenství; komplikace těhotenství; první trimestr těhotenství; Pregnancy Trimester, First; samovolný potrat; Humans