Molekulární diagnostika kompletní a parciální hydatidózní moly - Putzová, Martina; Hadravská, Šárka; Daumová, Magdaléna (Česko-slovenská patologie a Soudní lékařství, 2023)
Kompletní a parciální hydatidózní mola jsou abnormální produkty koncepce, které mohou být identifikovány klinickými, ultrasonografickými, morfologickými, histologickými a genetickými metodami. Diagnóza bývá v běžných případech potvrzena pouze histologickým vyšetřením. Přesná diagnóza založená na morfologických kritériích je však obtížná a některé studie ukazují, že chybné klasifikace jsou časté, a to i při analýze velmi zkušenými patology. Chybná diagnóza může znamenat, že ženy buď nejsou zařazeny do adekvátního β‐hCG sledování s rizikem, že hydatidiformní mola progreduje do choriokarcinomu, nebo jsou naopak zařazeny do sledování zbytečně. Spolehlivou doplňkovou metodou k patologické interpretaci může být genetická analýza konceptu k odstranění diagnostického dilematu odlišením non-molárních spontánních potratů od hydatidiformní moly a definováním typu hydatidiformní moly. Cílem našeho krátkého příspěvku je představit rutinní molekulární analýzu, kterou používáme v Bioptické laboratoři s.r.o., širšímu okruhu klinických patologů.
Keywords: Female; diagnostické techniky molekulární; Molecular Diagnostic Techniques; lidé; těhotenství; mola hydatidosa; Pregnancy; Pregnancy Complications; ženské pohlaví; genetické techniky; komplikace těhotenství; Genetic Techniques; Humans; Hydatidiform Mole