Hepatální osteodystrofie u fragilní geriatrické pacientky s cirhózou jaterní - Koudelková, Gabriela; Cveková, Silvia; Aiglová, Květoslava (Geriatrie a gerontologie, 2023)
Geriatrická populace obecně patří mezi rizikovou skupinu stran přítomnosti metabolických kostních nemocí. Faktory přispívající k progresi kostního nálezu jsou polymorbidita, malnutrice, sarkopenie a hypomobilita, které jsou typické pro starší pacienty. Chronická hepatopatie jakékoliv etiologie u nemocných nad 65 let patří mezi poměrně běžná onemocnění. Sledujeme-li takovéto pacienty, je vždy důležité myslet na možnost vzniku hepatální osteodystrofie, zahrnující hlavně osteoporózu a méně často i osteomalacii. Osteoporóza je nejčastější metabolickou kostní nemocí. Klinicky je dlouhodobě asymptomatická a projevuje se až v pokročilejších stadiích vznikem patologických fraktur, což může pacientovi velmi snižovat kvalitu života, a zvláště u geriatrického pacienta to negativně ovlivňuje morbiditu i mortalitu. Proto je velmi důležité na možnost této komplikace myslet, předcházet jejímu vzniku a předem stratifikovat riziko rozvoje tohoto onemocnění. V tomto sdělení chceme poukázat na kazuistiku starší pacientky s cirhózou jaterní, doprovázenou hepatální osteodystrofií s následným vznikem mnohočetných patologických fraktur páteře.
Keywords: jaterní cirhóza; osteoporotické fraktury; lidé; Female; senioři; Osteoporotic Fractures; Death; Aged; osteoporóza; Liver Cirrhosis; smrt; Osteoporosis; Treatment Outcome; výsledek terapie; ženské pohlaví; Humans