Kůže jako zrcadlo duše - adolescentní pacient s těžkou formou atopické dermatitidy úspěšně léčený dupilumabem - Nováková, Michaela (Dermatologie pro praxi, 2023)
Atopická dermatitida (AD) je nejčastější chronické kožní onemocnění v pediatrické populaci. AD je spojena se zvýšeným rizikem rozvoje celé řady komorbidit, včetně asthma bronchiale, potravinových alergií, alergické rhinitidy, psychiatrických a infekčních onemocnění. AD ovlivňuje fyzické, psychické a sociální zdraví, pohodu a mezilidské vztahy, což vede k psychickému stresu. AD má tedy dopad na fyzické, sociální, školní, duševní a rodinné aspekty života dospívajících a je spojena i s některými psychiatrickými onemocněními. Zde popisujeme případ adolescentního pacienta s těžkou formou AD, úspěšně léčeného dupilumabem.
Keywords: Biological Therapy; humanizované monoklonální protilátky; dupilumab; atopická dermatitida; lidé; Antibodies, Monoclonal, Humanized; mladiství; Adolescent; výsledek terapie; Dermatitis, Atopic; Humans; Quality of Life; biologická terapie; Male; mužské pohlaví; Treatment Outcome; kvalita života