Svrab a současná epidemiologická situace vy výskytu svrabu v České republice - Fabiánová, Kateřina; Košťálová, Jana; Kalinová, Michaela; Marešová, Martina; Vlčková, Iva (Zprávy Centra epidemiologie a mikrobiologie (2011, Print), 2023)
Současná epidemiologická situace ve výskytu svrabu na území ČR nás vedla k aktualizaci článku z roku 2014. Svrab je rozšířen na celém světě a postihuje všechny věkové kategorie. Případy svrabu se mohou vyskytovat sporadicky nebo jako klastry až epidemie zejména ve školách, v nemocnicích, lůžkových zařízeních různého typu, ubytovnách a věznicích. Ve zvýšeném riziku onemocnění je také personál těchto zařízení, zvláště vykonávající ošetřovatelskou nebo pečovatelskou službu. Onemocněním jsou rovněž zvýšeně ohroženi rodinní příslušníci klientů a personálu.