Pneumatosis cystoides intestinalis jako vzácná příčina nechirurgického pneumoperitonea - Kotek, Jiří; Dušek, Tomáš; Sirový, Miroslav; Odložilová, Šárka; Kašparová, Petra; Čečka, Filip (Rozhledy v chirurgii, 2023)
Pneumoperitoneum jako nález na zobrazovacích vyšetřeních není vždy jasnou známkou perforační náhlé příhody břišní. Nález je nutné dát do souvislosti s klinickým stavem a obtížemi pacienta, jelikož se může jednat o spontánní či nechirurgické pneumoperitoneum. Tento stav je opakovaně popisován, avšak velice často opomíjen. V této práci přinášíme kazuistiku pacienta s nechirurgickým pneumoperitoneem, kde, ačkoliv bylo postupováno podle doporučení, nebyla nalezena očekávaná intraabdominální patologie vysvětlující obtíže pacienta.
Keywords: nechirurgické pneumoperitoneum; Pneumoperitoneum; Abdomen, Acute; výsledek terapie; Male; pneumoperitoneum; Treatment Outcome; Laparotomy; Pneumatosis Cystoides Intestinalis; mužské pohlaví; Aged; pneumatosis cystoides intestinalis; Humans; lidé; laparotomie; akutní bolest břicha; senioři