Molekulární prediktivní vyšetření u pokročilého karcinomu prsu – přehled nejdůležitějších markerů s přihlédnutím k situaci v ČR - Fabian, Pavel (Farmakoterapie, 2023)
V souvislosti s pokroky na poli cílené léčby maligních onemocnění došlo v poslední době k prudkému rozvoji molekulárního testování u různých typů nádorů, včetně karcinomu prsu. Mezi molekulární prediktivní vyšetření u pokročilého karcinomu prsu, která jsou v ČR prováděna za účelem indikace léčby karcinomu prsu, patří testování exprese hormonálních receptorů (HR), stavu HER2, defektu v systému oprav chybného párování bazí (MMR) a exprese PD-L1. Možné a dostupné je rovněž testování mutací HR, HER2 a PIK3CA, vyšetření mikrosatelitové instability (MSI) a nádorové mutační nálože (TMB), testování somatických mutací BRCA a přestaveb (fúzí) genů NTRK, ALK1, ROS a RET, avšak pouze jako součást komplexního molekulárního profilování (sekvenování nové generace) na základě indikace multidisciplinárním týmem komplexního onkologického centra.