Strategie léčby triple negativního karcinomu prsu - Palácová, Markéta (Farmakoterapie, 2023)
Pro léčbu triple negativního karcinomu prsu (TNBC) jsme donedávna používali pouze chemoterapii. V posledních několika letech se možnosti terapie rozšířily a snahou je alespoň v některých situacích léčbu personalizovat. Neoadjuvance je obohacena o imunoterapeutické modality s vyšší četností dosažení patologické kompletní remise. V adjuvanci a post-neoadjuvanci je možno použít u nádorů se zárodečnou mutací v genu BRCA1/2 olaparib. Léčebné možnosti jsou větší i u metastatického TNBC: v 1. linii léčby metastatického onemocnění s pozitivitou PD-L1 je možno použít atezolizumab, u nádorů se zárodečnou mutací v genu BRCA1/2 pak olaparib. U pacientek již předléčených systémovou terapií pro metastatické onemocnění je možno využít sacituzumab govitekan. Další slibné možnosti nás snad čekají v blízké budoucnosti.