Relugolix v léčbě karcinomu prostaty - Büchler, Tomáš (Farmakoterapie, 2023)
Androgenní deprivace (ADT – androgen deprivation therapy) je zásadní komponentou léčby pacien tů s karcinomem prostaty. Relugolix do této terapie přináší novou kvalitu, jedná se o první perorální ADT, jejíž účinnost byla ověřena v klinické studii. V registrační studii HERO byla kastrační hladina testosteronu dosažena a přetrvávala u 97 % mužů v rameni s relugolixem vs. u 89 % mužů léčených leuprolidem po dobu 48 týdnů. Nástup účinku relugolixu byl výrazně rychlejší než u agonisty GnRH a v rameni s relugolixem byl zaznamenán také významně nižší výskyt kardiovaskulárních nežádoucích účinků