Využitie kontrastnej ultrasonografie v diagnostike hepatálnych tumorov u novorodencov - Pršo, Marek; Michnová, Zuzana; Kozár, Marek; Pršová, Linda; Zúbriková, Lýdia; Havlíčeková, Zuzana; Kosorínová, Daniela; Murgašová, Michaela; Pršo, Kristián; Bánovčin, Peter (Československá pediatrie, 2023)
Cieľ: Kontrastná ultrasonografia (z angl. contrast-enhanced ultrasound – CEUS) predstavuje diagnostickú metódu, ktorá umožňuje dynamické zobrazenie tkaniva v reálnom čase so zaznamenávaním charakteristického vzoru vysycovania ložiska kontrastnou látkou. Cieľom autorov je poukázať na význam tejto zobrazovacej modality v diferenciálnej diagnostike tumorov pečene u novorodeneckých pacientov prostredníctvom dvoch kazuistických prípadov. Metodika: Po intravenóznej aplikácii kontrastnej látky s výlučne intravaskulárnou distribúciou sa v jednotlivých fázach CEUS vyšetrenia zaznamenáva intenzita signálu kontrastnej látky v ložisku pečene a jeho okolí. V priebehu artériovej fázy je hodnotená vaskularizácia ložiska, následne v portálnej a neskorej fáze je možné podrobnejšie hodnotiť dignitu lézie. Výsledky: Dvaja novorodenci s tumoróznym ložiskom pečene podstúpili CEUS vyšetrenie s cieľom bližšej charakterizácie lézie. Na základe CEUS vyšetrenia boli u týchto novorodencov diagnostikované hemangióm a hepatoblastóm. U pacientov sme nezaznamenali nežiadúce účinky v súvislosti s intravenóznym podaním kontrastnej látky. Záver: Podľa našich doterajších skúseností je CEUS vyšetrenie vhodná diagnostická metóda v diferenciálnej diagnostike tumoróznych lézií pečene aj u pacientov v novorodeneckom veku. Realizácia a následná interpretácia výsledkov si však vyžadujú zaškolený zdravotný personál.
Keywords: kontrastní látky; nádory jater; ultrasonografie; lidé; Treatment Outcome; výsledek terapie; Humans; Contrast Media; Infant, Newborn; Ultrasonography; novorozenec; kontrastní ultrasonografie; Liver Neoplasms