Užití niraparibu v léčbě karcinomu ovaria - Dostálek, Lukáš (Onkologická revue, 2023)
Tato kazuistika popisuje případ pacientky s karcinomem ovaria, u které byla mimo operační léčby a chemoterapie užita i cílená léčba v podobě inhibitoru PARP (poly(ADP-ribóza)polymerázy) niraparibu. Pomocí této léčby bylo dosaženo uspokojivé stabilizace stavu recidivujícího onemocnění. Podmínkou k dosažení uspokojivého výsledku léčby však i nadále zůstává adekvátně provedený operační zákrok.
Keywords: gynekologické chirurgické výkony; nádory vaječníků; Female; Diagnostic Imaging; ženské pohlaví; biopsie; lidé; Ovarian Neoplasms; niraparib; Indazoles; diagnostické zobrazování; Biopsy; Piperidines; indazoly; Gynecologic Surgical Procedures; lidé středního věku; Middle Aged; piperidiny; Humans