Osteoporóza počas gravidity - Ságová, Ivana; Mokáň, Marián; Vaňuga, Anton; Tonhajzerová, Ingrid; Rončáková, M; Vaňuga, Peter (Clinical Osteology, 2023)
Osteoporóza asociovaná s graviditou je veľmi zriedkavé ochorenie, ktoré je charakterizované výskytom fraktúr počas gravidity alebo šestonedelia. Napriek jej relatívnej vzácnosti sa jedná o nebezpečný stav, ktorý sa klinicky prejavuje lumbalgiami, stratou výšky a môže viesť k trvalej invalidite. Presná etiológia a patogenéza osteoporózy počas gravidity nie je doposiaľ známa. V súčasnosti neexistujú žiadne usmernenia pre diagnostiku a liečbu tohto typu osteoporózy. V našom prehľadovom článku uvádzame súčasné poznatky týkajúce sa kostného metabolizmu počas gravidity, klinickej manifestácie, rizikových faktorov, lokalizácie fraktúr, možností diagnostiky a liečby osteoporózy asociovanej s graviditou na základe doterajších dát.
Keywords: rizikové faktory; Diphosphonates; Antibodies, Monoclonal; Risk Factors; monoklonální protilátky; kosti a kostní tkáň; lidé; bisfosfonáty; Pregnancy Complications; Female; Pregnancy; těhotenství; Bone and Bones; osteoporóza; komplikace těhotenství; Osteoporosis; ženské pohlaví; Humans