Vzťahy medzi behaviorálnymi a látkovými závislosťami a ich význam pre klinickú prax - Kurilla, Adam; Fabianová, Ivona; Kamendy, Zuzana (Alkoholizmus a drogové závislosti, 2023)
Behaviorálne závislosti, najmä porucha v dôsledku hrania hazardných hier, sú u pacientov často prítomné spoločne s poruchami užívania psychoaktívnych látok a naopak. Najčastejšie užívanými psychoaktívnymi látkami medzi hráčmi sú tabak a alkohol, spomedzi ilegálnych drog je to metamfetamín. Bežný profil pacienta s poruchou v dôsledku hrania hazardných hier a pacienta so závislosťou od psychoaktívnych látok sú veľmi podobné, a nachádzame u nich spoločné predispozície k rozvoju ochorenia. V článku ponúkame prehľad skríningových metód na odhalenie možnej poruchy užívania psychoaktívnych látok, alebo poruchy v dôsledku hrania hazardných hier, a tiež stručný prehľad na dôkazoch založených psychoterapeutických intervencií.
Keywords: Humans; Gambling; poruchy spojené s užíváním psychoaktivních látek; Substance-Related Disorders; hráčství; lidé