Souběžná intervence arteriální hypertenze a dyslipidemie - od identifikace rizika po úspěšnou prevenci - Tůmová, Eva; Vrablík, Michal (AtheroReview, 2023)
Prvním krokem úspěšné prevence progrese aterosklerózy u rizikových jedinců je jejich identifikace a adekvátní léčba k dosažení kýžených cílů – ať už hovoříme o hodnotách krevního tlaku či koncentraci cholesterolu. Opakovaně se potvrzuje, že velmi důležitou roli hraje také čas, po který je pacient rizikovým faktorům vystaven, proto je nezbytné, aby praktičtí lékaři věnovali větší pozornost vyšetření hladiny sérových lipidů a neváhali pacienty odesílat do specializovaných center, aby se zahájení terapie neodkládalo. Zdaleka nejúčinnější je včasná synergická intervence arteriální hypertenze a dyslipidemie, ideálně moderní fixní lékovou kombinací.
Keywords: Cardiovascular Diseases; Heart Disease Risk Factors; synergismus léků; Humans; lidé; Statistics as Topic; kardiovaskulární látky; Treatment Outcome; Hypertension; Drug Synergism; hypertenze; výsledek terapie; fixní kombinace léků; Cardiovascular Agents; Dyslipidemias; kardiovaskulární nemoci; statistika jako téma; rizikové faktory kardiovaskulárních chorob; dyslipidemie; Drug Combinations