Případ botulismu v ČR a současné možnosti detekce neurotoxinu Clostridium botulinum - Dresler, Jiří; Matúšková, Kateřina; Kalaninová, Zuzana; Pompach, Petr; Volný, Michael; Novák, Petr; Burantová, Anna; Holub, Michal (Klinická mikrobiologie a infekční lékařství, 2023)
Botulismus je v České republice raritní život ohrožující onemocnění. Od roku 1960 bylo hlášeno celkem 155 případů, přičemž od roku 2013, s výjimkou výskytu familiárního botulismu v roce 2013, se jednalo dle údajů ISIN (dříve EPIDAT) pouze o 3 izolované případy. V naší práci uvádíme výskyt botulismu po požití paštiky nedohledatelného původu u manželského páru, jenž byl hospitalizován v červenci 2022 pro otravu botulotoxinem. Z neurologických příznaků dominovala dysartrie, po aplikaci antibotulinního séra došlo k výraznému zlepšení klinického obrazu. Vzorky pacientů byly analyzovány pomocí afinitních nosičů a MALDI hmotnostní spektrometrie. Jedná se o moderní vysoce citlivou techniku k zjištění přítomnosti botulinních neurotoxinů. Na rozdíl od klasického průkazu obtížným a finančně nákladným biologickým pokusem na myších nedochází při výše uvedené analýze k usmrcování laboratorních zvířat.