A study of hypoglycemic activity of acids and salts containing 1,2,4-triazole - Dovbnia, Dmytro; Frolova, Yuliia; Kaplaushenko, Andrii (Česká a slovenská farmacie, 2023)
Článok prezentuje výsledky štúdie hypoglykemických vlastností medzi 1,2,4-triazolovými derivátmi syntetizovanými na Katedre fyzikálnej a koloidnej chémie Štátnej lekárskej univerzity v Zaporizhzhia. V súčasnosti má veľké množstvo ľudí sedavý spôsob života, aj väčšina ich stravy obsahuje často používané produkty, ktoré zvyšujú hladinu glukózy v krvi, čo môže vyvolať rozvoj závažných ochorení. Preto do dnešného dňa zostáva vytvorenie liekov, ktoré vykazujú hypoglykemickú aktivitu a majú nízku úroveň toxicity, naliehavou úlohou pre lekárne. V prvej fáze nášho výskumu bola vykonaná predpoveď akútnej toxicity. Hypoglykemická aktivita syntetizovaných zlúčenín bola hodnotená vykonaním intraperitoneálneho glukózového tolerančného testu (IPGTT) so zmenou koncentrácie glukózy v krvi zvieraťa po jeho jednorazovom intraperitoneálnom podaní vo forme 40 % roztoku v dávke 2 g/kg telesnej hmotnosti potkana. Zlúčeniny (38) rôznych tried boli študované na hypoglykemickú aktivitu. 2-{5-[(3,4-dimetoxyfenyl)-3H-1,2,4-triazol-3-yl]sulfanyl}acetát zinočnatý (3.18) vykazoval najvyššiu účinnosť z hľadiska schopnosti znižovať krv hladiny glukózy, a to o 27,3 % (približne 1,3-krát).
Keywords: potkani Wistar; Models, Animal; Hypoglycemic Agents; hypoglykemika; glukózový toleranční test; Triazoles; triazoly; Animals; Rats, Wistar; modely u zvířat; zvířata; krevní glukóza; Blood Glucose; Glucose Tolerance Test; parenterální infuze; Infusions, Parenteral