Porovnání přípravy radiofarmaka 68Ga-PSMA-11 na dvou českých pracovištích - Budinský, Michal; Janků, Vendula (Česká a slovenská farmacie, 2023)
Radiofarmakum 68Ga-PSMA-11 patří k nejnovějším pozitronovým radiofarmakům, která jsou dostupná i pro pracoviště nukleární medicíny v České republice. Přípravu radiofarmaka lze realizovat manuálně nebo instrumentálně s využitím syntetizačního modulu. I přes vyšší technologickou náročnost přípravy je úspěšnost syntézy tohoto radiofarmaka oběma způsoby velmi vysoká a hodnocené kvalitativní parametry radiofarmaka jsou manuálním i instrumentálním způsobem přípravy srovnatelné. Také po stránce profesní expozice příprava 68Ga-PSMA-11 nijak významně neovlivňuje výsledky celotělové a prstové dozimetrie.
Keywords: příprava léků; Gallium Isotopes; 68Ga-PSMA-11; Technology, Radiologic; radiologická technologie; Česká republika; radiofarmaka; izotopy gallia; Czech Republic; Drug Compounding; Radiopharmaceuticals