Závažná materská morbidita vyžadujúca transport rodičiek na jednotky intenzívnej starostlivosti v Slovenskej republike - 9-ročná populačná štúdia - Vargová, Mária; Adamec, Adam; Kotríková, Dominika; McCullough, Liam; Kanásová, Diana; Daniš, Jakub; Gabal, Rebeka; Krištúfková, Alexandra; Nižňanská, Zuzana; Korbeľ, Miroslav (Česká gynekologie, 2023)
Cieľ: Analýza život ohrozujúcich materských morbidít, ktorých stav si vyžadoval následnú liečbu na jednotkách intenzívnej starostlivosti (JIS) v Slovenskej republike v rokoch 2012–2020. Metodika: Retrospektívna analýza prípadov 655 rodičiek transportovaných na JIS z počtu 436 136 pôrodov. Dôvody transportu boli rozdelené do deviatich kategórií: peripartálne krvácanie, hypertenzné ochorenia, tromboembólia, kardiovaskulárne ochorenia, sepsa/ťažké infekcie, metabolické ochorenia, anestéziologické komplikácie, gastroenterologické problémy a iné. Výsledky: Celková incidencia transportu na jednotky intenzívnej starostlivosti v sledovanom období bola 1,5 na 1 000 pôrodov, ale u rodičiek rómskej národnosti 8,8 na 1 000 pôrodov. Priemerný vek rodičiek bol 30,7 rokov, pričom vo veku nad 35 rokov bolo 29,7 %. Nadhmotnosť a obezitu malo 70,4 % rodičiek. Najčastejšou príčinou transportu na JIS (49,3 %) bolo závažné popôrodné krvácanie. Druhou najčastejšou príčinou (26,0 %) boli hypertenzné ochorenia (preeklampsia, eklampsia a HELLP syndróm). Treťou najčastejšou príčinou (4,9 %) bola sepsa a závažné infekcie matky (pôrodníckej aj nepôrodníckej genézy). Úmrtnosť matiek prijatých na JIS bola 2,3 % a úmrtnosť ich novorodencov 8,7 %. Záver: Incidencia transportu rodičiek na JIS v sledovaných rokoch bola 1,5 na 1 000 pôrodov, čo v medzinárodnom porovnaní radí Slovenskú republiku ku krajinám s nižšou incidenciou.
Keywords: mateřská mortalita; Pregnancy; Humans; Female; Critical Care; puerperální infekce; lidé; péče o pacienty v kritickém stavu; Pregnancy Complications; epidemiologické studie; Slovakia; Slovenská republika; Transportation of Patients; poporodní krvácení; komplikace porodu; transport rodičky na jednotku intenzivní péče; ženské pohlaví; závažná akutní mateřská morbidita; Retrospective Studies; Maternal Mortality; těhotenství; Obstetric Labor Complications; Postpartum Hemorrhage; Epidemiologic Studies; Puerperal Infection; komplikace těhotenství; retrospektivní studie; transport pacientů