Pure uterine lipoma - a paradoxical rarity - Medić, F; Habek, D; Pavlović, M; Miletić, I. A; Stanić, G (Česká gynekologie, 2023)
Čisté děložní lipomy jsou extrémně vzácné benigní děložní nádory. Tato práce prezentuje případ 68leté pacientky se symptomatickou myomatózní formací ve fundu děložním potvrzenou na ultrazvuku. Hysterektomie byla provedena spolu s přední poševní plastikou jako možnost léčby pro souběžnou cystokélu II. stupně. Byla potvrzena histologická diagnóza čistého děložního lipomu s S-100 pozitivním imunohistochemickým barvením. Tento případ nám ukazuje, že lipom dělohy klinicky i diagnosticky velmi dobře imituje myom. Domníváme se, že chirurgický zákrok jako terapeutický přístup je oprávněný u symptomatických pacientek.
Keywords: gynekologické chirurgické výkony; Uterine Neoplasms; Female; Aged; nádory dělohy; Humans; výsledek terapie; ženské pohlaví; senioři; lidé; lipom; Gynecologic Surgical Procedures; Treatment Outcome; Lipoma