Léčebné přístupy u recidiv karcinomu endometria - Crha, Tomáš; Minář, Luboš; Felsinger, Michal; Weinberger, Vít (Česká gynekologie, 2023)
Cíl: Ucelený přehled léčebných přístupů recidiv karcinomu endometria s ilustrativní kazuistikou. Metodika: Přehledová práce podávající základní přehled o využití léčebných modalit u různých forem recidivujícího karcinomu endometria vč. operačního řešení, systémové léčby a radioterapie. Součástí práce je kazuistika prezentující léčbu pacientky s recidivou karcinomu lokalizovanou v břišní stěně. Závěr: Léčebné přístupy u pacientek s recidivujícím karcinomem endometria zahrnují operační přístup, radioterapii a systémovou léčbu v závislosti na předchozí terapii, charakteru a místu recidivy či diseminace, fyzickém stavu a přání pacientky. Rozhodnutí o výběru léčebné modality by mělo být individuálně posuzováno multioborovou onkogynekologickou komisí.
Keywords: výsledek terapie; Gynecologic Surgical Procedures; Middle Aged; ženské pohlaví; Humans; Recurrence; Female; nádory endometria; recidiva; Treatment Outcome; gynekologické chirurgické výkony; Endometrial Neoplasms; lidé; lidé středního věku