Zmena epidemiologického charakteru klostrídiovej kolitídy - rastúci počet komunitných foriem a infekcií u detí - Sučík, Martin; Rosoľanka, Róbert; Šimeková, Katarína; Bánovčin, Peter; Schnierer, Martin (Gastroenterologie a hepatologie, 2023)
Klostrídiová kolitída bola dlhodobo považovaná za infekciu asociovanú s hospitalizáciou a súčasnou antibiotickou liečbou. Narastajúci počet prípadov v komunite však v posledných rokoch viedol k prehodnoteniu tradičného chápania jej epidemiologických charakteristík. Komunitné formy boli navyše mnohokrát zaznamenané u detí, mladých dospelých či ľudí bez komorbidít a s negatívnou anamnézou užívania antibiotík v predchorobí. Uvedené skupiny boli tradične považované za nízkorizikové pre vznik ochorenia. Mnohé štúdie tak prirodzene skúmali vplyv asymptomatických prenášačov Clostridioides difficile, vrátane novorodencov a dojčiat, na prenos pôvodcu ochorenia v komunite. Predmetom výskumu sa stal aj výskyt tejto baktérie u zvierat, v potrave a environmentálnom prostredí. Snahou bolo ozrejmiť úlohu uvedených faktorov v šírení pôvodcu v komunitných podmienkach. V článku sumarizujeme aktuálne poznatky o potvrdených a potencionálnych rizikových faktoroch komunitnej formy klostrídiovej kolitídy, spoločne s výsledkami štúdií skúmajúcich charakteristiky týchto pacientov. Zároveň prinášame informácie o problematike výskytu klostrídiovej kolitídy v detskej populácii, ktorá je s komunitnou formou infekcie úzko previazaná.
Keywords: pseudomembranózní enterokolitida; Clostridioides difficile; rizikové faktory; Anti-Bacterial Agents; Humans; Risk Factors; Enterocolitis, Pseudomembranous; Child; dítě; lidé; antibakteriální látky; infekce získané v komunitě; Community-Acquired Infections