Lékové formy perorálního mesalazinu a jejich klinické využití - Lapka, Marek (Gastroenterologie a hepatologie, 2023)
Mesalazin nebo také kyselina 5-aminosalicylová (5-ASA) je látka používaná k léčbě idiopatických střevních zánětů (IBD – inflammatory bowel disease), které představují ulcerózní kolitida (UC) a Crohnova choroba (CN). Mesalazin je na trhu přítomen v různých lékových formách od čípků, nálevů, potahovaných tablet, tablet s prodlouženým uvolňováním až po formu granulí s prodlouženým uvolňováním. Odlišnost lékových forem přináší flexibilitu použití 5-ASA v praxi a umožňuje jeho distribuci a působení od tenkého střeva až po distálněji lokalizované záněty v trávicí trubici. Text diskutuje problematiku dopadů různých lékových forem na farmakokinetiku látky a jejich možný dopad na benefit léčby.
Keywords: Mesalamine; lékové formy; mesalamin; Inflammatory Bowel Diseases; lidé; antiflogistika nesteroidní; Humans; Dosage Forms; Anti-Inflammatory Agents, Non-Steroidal; idiopatické střevní záněty