Entrektinib v léčbě NSCLC s fúzí ROS1 - Bílek, Ondřej (Farmakoterapie, 2023)
Nemalobuněčný karcinom plic (NSCLC) je vysoce heterogenní onemocnění s výskytem různých molekulárních aberací. Fúze ROS1 se vyskytuje u neskvamózních NSCLC s četností 1–2 %. Vede k trvalé aktivaci receptoru ROS1 s následnou zvýšenou proliferací a přežíváním buněk. Aktivovaný receptor ROS1 představuje cíl terčové léčby tyrosinkinázovými inhibitory (TKI). První pozitivní léčebná data přinesl krizotinib. Multikinázový inhibitor entrektinib vykazuje vyšší účinnost systémově i v CNS. Tento článek shrnuje dosavadní výsledky entrektinibu v léčbě ROS1+ NSCLC.