Implementace principů bezpečné a udržitelné deratizace v České republice - Arnoldová, Terezie (Zprávy Centra epidemiologie a mikrobiologie (2011, Print), 2023)
Hlodavci jsou významnými přenašeči onemocnění a jejich přítomnost představuje riziko pro veřejné zdraví. Proto je provádění deratizace důležitým nástrojem v boji proti jejich šíření. V současné době je regulace hlodavců celosvětově do značné míry závislá na používání antikoagulačních rodenticidů. A to i přesto, že tyto účinné látky způsobují otravy necílových živočichů, znečišťují životní prostředí, hlodavci se vůči nim stávají rezistentní a jsou řazeny na seznam účinných látek, které mají být v souladu s nařízením EP a Rady (EU) č. 528/2012 o dodávání biocidních přípravků na trh a jejich používání nahrazeny. Evropská biocidní politika, která klade zvýšený důraz na udržitelné a bezpečné užívání biocidních přípravků, zavedla již před časem z hlediska aplikací a používání antikoagulačních rodenticidů řadu významných specifikací a podmínek. Nicméně tyto podmínky nebyly v České republice zatím dostatečně implementovány. A to především širokou veřejností, jejíž chybějící znalosti o této problematice vedou často k nešetrným aplikacím deratizačních přípravků nebo k vytváření chybných poptávek po službě speciální ochranné deratizace. V mnoha případech jsou podmínky výběrových řízení soukromých, ale i státních institucí v rozporu s etiketami (štítky) biocidních přípravků, a tedy i v rozporu s biocidní politikou. Cílem tohoto příspěvku je zdůraznit, že prosté vyložení antikoagulačních rodenticidu situaci výskytu hlodavců nemusí vyřešit. K deratizační praxi je nutné přistupovat komplexně a rodenticidy používat po důkladném zvážení s cílem dosáhnout maximálního efektu za předpokladu dodržení bezpečnosti.
Keywords: Drug Resistance; rodenticidy; Rodenticides; Disease Transmission, Infectious; Legislation, Drug; přenos infekční nemoci; deratizace; antikoagulancia; Anticoagulants; zákonodárství lékové; léková rezistence; Rodent Control