Epidemiologická situace virové hepatitidy E v České republice - Kalinová, Michaela (Zprávy Centra epidemiologie a mikrobiologie (2011, Print), 2023)
V prvních letech 21. století byla virová hepatitida E (VHE) na našem území hlášena pouze ojediněle, obvykle v souvislosti s importem z rizikových oblastí. Od roku 2008 je patrný zřetelný vzestup neimportovaných případů, zatímco počet importovaných případů VHE do České republiky je nízký a pohybuje se mezi 1–23 případy ročně. Za první pololetí roku 2023 bylo zaznamenáno 383 neimportovaných případů VHE, což je pouze o 29 případů méně, než historické maximum celoroční incidence z roku 2015. U více než poloviny případů není možné jednoznačně určit zdroj nákazy. V epidemiologických anamnézách dominuje konzumace vepřového masa a zabíjačkových produktů. Přehledový článek shrnuje vývoj počtu případů hepatitidy E v ČR v letech 1996–2023. Data byla získána prostřednictvím Epidat/ISIN a zahrnují všechny hlášené případy VHE od prvního případu v roce 1996 do konce června roku 2023.