Rinosinusitida jako komplikace FESS: je prospěšná antibiotická profylaxe? - Jeřábková, Zuzana; Schalek, Petr; Fuksa, Jakub; Chovanec, Martin (Otorinolaryngologie a foniatrie, 2023)
Úvod: Mezi nejčastější komplikace funkční endoskopické endonazální chirurgie (FESS) patří hnisavá rinosinusitida, která nezřídka vyžaduje antibiotickou (ATB) terapii. Cílem naší studie bylo zjistit, zda jsou komplikace vyžadující podání ATB natolik časté a závažné, že by byla přínosná antibiotická profylaxe. Další naší otázkou je, zda komplikovaný pooperační průběh s ATB terapií vede k časné recidivě, a tím i k reoperaci. Materiál a metodika: Jedná se o retrospektivní studii 370 pacientů po FESS operovaných na Otorinolaryngologické klinice 3. LF UK a FNKV v letech 2012–2018 pro chronickou rinosinusitidu s nosními polypy (CRSwNP). Sledovali jsme výskyt pooperačních komplikací, důvod pooperační ATB terapie a četnost revizních FESS do 3 let u pacientů s komplikovaným i nekomplikovaným hojením. Ve studovaném souboru jsme zaznamenali komplikaci u 35 případů (9,5 %), nejčastěji se jednalo o pooperační hnisavou rinosinusitidu, kterou jsme pozorovali u 23 pacientů (6,2 %). ATB terapie byla indikována u 37 (10 %) pacientů, nejčastěji právě z důvodu pooperační hnisavé rinosinusitidy. Výsledky: Neprokázali jsme, že by pacienti s komplikovaným hojením dospěli k revizní operaci častěji (p = 0,3883). Naše poznatky se shodují s daty z dostupné literatury, podle kterých pacienti z podání ATB profylaxe výrazněji neprofitují. Závěr: ATB profylaxe není u FESS paušálně indikována. Pooperační hnisavý zánět není spojen s časnou recidivou, která by vyžadovala revizní výkon.
Keywords: Recurrence; rýma; Rhinitis; endoskopie; chirurgie nosu; lidé; nosní polypy; recidiva; antibiotická profylaxe; pooperační komplikace; Nasal Polyps; retrospektivní studie; Nasal Surgical Procedures; Postoperative Complications; Sinusitis; Endoscopy; chronická nemoc; Chronic Disease; sinusitida; Retrospective Studies; Antibiotic Prophylaxis; Humans