Cervikofaciálny podkožný emfyzém po preventívnej dentálnej hygiene - kazuistika - Javorská, Zuzana; Antal, B; Tedla, Miroslav (Otorinolaryngologie a foniatrie, 2023)
Podkožný emfyzém (SE – subkutánny emfyzém) v oblasti tváre a krku je zriedkavou komplikáciou dentálnych zákrokov. Raritne môže byť SE sprevádzaný aj závažnými, potenciálne život ohrozujúcimi komplikáciami. Vznik SE v oblasti tváre a krku sa v stomatológii dáva do súvislosti prevažne s použitím vysokotlakových nástrojov pri dentálnom ošetrení, najmä pri extrakcii zubu, či ošetrení zubného kazu. V kazuistike opisujeme prípad 33-ročnej pacientky referovanej na pohotovostnú ORL ambulanciu, u ktorej sa rozvinul SE na ľavej strane tváre a krku po preventívnom dentálnom ošetrení pieskovaním s použitím metódy Air-flow. Podľa našich znalostí boli doposiaľ v literatúre opísané len dva podobné prípady. Rozpoznanie tejto klinickej jednotky a včasne zahájená liečba sú kľúčom v prevencii rozvoja ďalších komplikácií.
Keywords: dospělí; hlava; lidé; Subcutaneous Emphysema; krk; Neck; Air Abrasion, Dental; Head; Female; orální hygiena; subkutánní emfyzém; Oral Hygiene; Adult; ženské pohlaví; pískování zubů; Humans