Hodnocení vlivu kognitivního poklesu na rychlost chůze u starších jedinců - Hereitová, Iva; Votík, Tomáš; Dorňák, Tomáš (Rehabilitace a fyzikální lékařství, 2023)
Cíl: Cílem studie bylo prozkoumat souvislost mezi rychlostí chůze s výsledky Montrealského kognitivního testu (MoCA) u pacientů s kognitivním poklesem v porovnání s kontrolní skupinou. Soubor a metodika: Výzkumu se zúčastnilo celkem 50 probandů, kteří byli kategorizováni pomocí MoCA do experimentální skupiny složené z 25 probandů (69,6 ± 9,4) s kognitivním poklesem (MoCA ≤ 25) a kontrolní skupiny s 25 kognitivně intaktními probandy (MoCA ≥ 26) v průměrném věku 59,5 ± 7,0. Ke klinickému vyšetření probandů byl využit Stroop Color and Word test, Beckova stupnice pro posuzování závažnosti deprese, standardizovaný dotazník rizika pádů (Short FES-I) a dotazník kvality života Short Form-36 (SF-36). Probandi byli požádáni, aby provedli test chůze na 10 m (10 MWT) v náhodném pořadí ve dvou podmínkách: 10 MWT při samostatně zvolené konstantní rychlosti chůze, 10 MWT při maximální zvolené rychlosti chůze. Výsledky: Dle Mann-Whitneyho testu byl prokázán statisticky významný pokles rychlosti chůze na 10 m komfortní rychlostí (p = 0,028 < 0,05) a na 10 m maximální rychlostí (p = 0,011 < 0,05) u skupiny s kognitivním poklesem (MoCA ≤ 25) oproti kognitivně intaktní kontrolní skupině (MoCA ≥ 26). Závěr: V naší studii byl zjištěn významný pokles komfortní i maximální rychlosti chůze během 10 MWT u starších jedinců s kognitivním poklesem.
Keywords: kognitivní dysfunkce; Neuropsychological Tests; statistika jako téma; rychlost chůze; neuropsychologické testy; Male; Aged; lidé; Female; mužské pohlaví; ženské pohlaví; senioři; Cognitive Dysfunction; Statistics as Topic; Humans; Walking Speed