Zhodnocení počtu a charakteru patologických nálezů na štítné žláze při PET/MR vyšetřeních provedených z důvodu jiné indikace než onemocnění štítné žlázy - retrospektivní studie - Bárta, Radek; Šprláková-Puková, Andrea; Petrášová, Hana; Macek, Tomáš (Česká radiologie, 2022)
Cíl: Zhodnocení počtu a charakteru patologic- kých nálezů na štítné žláze při PET/MR vyšetřeních provedených z důvodu jiné indikace než onemocnění štítné žlázy. Metodika: Hodnotili jsme soubor 88 po sobě jdoucích pacientů (ve věku 17–83 let, z toho 37 mužů a 51 žen), kterým bylo v období říjen 2019 – březen 2020 na našem pracovišti provedeno PET/MR celého těla či jen krku a hrudníku dle standardizovaného protokolu a u kterých byl na štítné žláze popsán jakýkoliv patologický nález. Procentuálně byl vyjádřen počet nálezů z celkového počtu provedených PET/MR vyšetření. Nálezy na PET/MR vyšetření byly rozděleny do pěti skupin a byl vyjádřen absolutní a procentuální počet pacientů ve skupinách. Dále bylo hodnoceno, zda jsou pacienti v daných skupinách endokrinologicky došetřovaní a zda je nález stacionární či v parciální regresi. Výsledky: 88 pacientů zařazených do studie, tedy 15 % ze všech provedených vyšetření (579). Počty pacientů v jednotlivých skupinách: ložisko bez aktivity 35, aktivita ve štítné žláze bez morfologického korelátu 19, nespecifické nálezy 15, ložisko s aktivitou 13, ložisko bez aktivity s jiným okrskem vyšší aktivity ve štítné žláze 6. Nejvyšší počet endokrinologicky došetřovaných pacientů byl ve skupině ložisko bez aktivity – 8, nejmenší ve skupině nespecifické nálezy – 2. Stacionární nález či parciální regrese nejvíce zastoupen ve skupině ložisko bez aktivity – 18, nejméně ve skupině nespecifické nálezy – 3. Závěr: Během PET/MR vyšetření můžeme ve štítné žláze nalézt různé abnormality, vyšší pozornost si zaslouží ložiska s metabolickou aktivitou. Důležité je řádné endokrinologické došetření pacientů.
Keywords: Magnetic Resonance Imaging; Positron-Emission Tomography; Adult; senioři; Incidental Findings; Aged; Male; progrese nemoci; lidé; lidé středního věku; Thyroid Diseases; Humans; Epidemiologic Studies; Multimodal Imaging; Middle Aged; multimodální zobrazování; pozitronová emisní tomografie; Young Adult; nemoci štítné žlázy; PET/MR; mužské pohlaví; epidemiologické studie; dospělí; mladý dospělý; Disease Progression; ženské pohlaví; náhodný nález; Female; magnetická rezonanční tomografie