Novinky WHO klasifikace z roku 2022: klasifikace renálních tumorů - Bartoš Veselá, Adriena; Pitra, Tomáš; Kolář, Jiří; Skopal, Josef; Fiala, Ondřej; Hora, Milan; Hes, Ondřej; Pivovarčíková, Kristýna (Česká urologie, 2023)
V polovině minulého roku vyšlo již 5. vydání klasifikace nádorů urogenitálního traktu Světové zdravotnické organizace (WHO), tzv. modrá kniha. Nová WHO klasifikace přináší především změny v rámci kapitoly renálních tumorů, pouze menší změny se pak dotkly ostatních kapitol. Právě nová klasifikace renálních tumorů odráží velmi dynamický vývoj na poli renálních neoplazií z posledních let, který je z části i odrazem čím dál tím častějšího využití molekulární genetiky při diagnostice renálních tumorů. Nová klasifikace renálních tumorů upravuje některé tradiční jednotky a vymezuje a zařazuje též některé nově vzniklé entity. Toto sdělení si klade za cíl v krátkosti a přehledně nastínit a okomentovat nejvýznamnější změny v rámci klasifikace renálních neoplazií.
Keywords: World Health Organization; nádory ledvin; lidé; Světová zdravotnická organizace; Humans; Kidney Neoplasms