Substituční terapie testosteronem u pacienta s nádorovou duplicitou včetně karcinomu prostaty a hypogonadismem po oboustranné orchiektomii - Broul, Marek; Radovnická, Lucie; Schraml, Jan; Hlavička, Martin; Falion, Maksym; Cihlář, Filip; Zámečník, Libor (Česká urologie, 2023)
V článku předkládáme kazuistiku pacienta, který vyhledal lékaře pro chronické bolesti varlete. V průběhu vyšetřování u něj byla nalezena nádorová duplicita – karcinom ledviny a prostaty. Oba nádory byly úspěšně odoperovány. V dalším průběhu mu musela být provedena oboustranná orchiektomie pro suspektní nález ve varlatech. Dle ultrazvuku a klinického nálezu bylo pravé varle zmenšené, uvnitř jeho parenchymu nejasný heteroechogenní nález. V levém varleti při jeho horním pólu byl nalezen na ultrazvuku suspektní hypoechogenní parenchym. Pro nález odpovídající sekundárnímu hypogonadismu, jsme po domluvě s pacientem, nasadili substituční terapii testosteronem (testosterone replacement therapy TRT). Vzhledem k diagnóze karcinomu prostaty je ovšem nutná dispenzarizace a pečlivé sledování včetně vyšetření prostaty přes konečník, odběrů prostatického specifického antigenu (PSA), testosteronu, jaterních testů, krevního obrazu, ultrazvukového vyšetření orgánu urogenitálního traktu a počítačové tomografie (CT). Substituce testosteronem u pacientů po léčbě pro karcinom prostaty je za určitých podmínek možná a bezpečná léčba sekundárního hypogonadismu.
Keywords: Prostatic Neoplasms; Adenocarcinoma; nádory prostaty; Humans; testis; Hypogonadism; dospělí; Orchiectomy; lidé; Prostatectomy; orchiektomie; Adult; Testis; Testosterone; Male; hormonální substituční terapie; karcinom z renálních buněk; hypogonadismus; Carcinoma, Renal Cell; adenokarcinom; prostatektomie; Hormone Replacement Therapy; mužské pohlaví; testosteron