Parciální resurfacing glandu u 40letého pacienta s penilní intraepiteliální neoplazií - Markušová, Júlia; Varga, Gabriel; Múčková, Katarína; Fedorko, Michal (Česká urologie, 2023)
Prezentujeme kazuistiku 40letého pacienta s lézí na glans penis, primárně histologicky potvrzena jako penilní intraepiteliální neoplazie (PeIN). V první linii na sektorovém dermatovenerologickém pracovišti byla zvolena lokální terapie 5‐fluorouracilem. Následná opakovaná biopsie glandu histologicky prokazuje perzistenci PeIN. U pacienta byla provedena cirkumcize a parciální resurfacing glandu s použitím bukálního štěpu s dosažením příznivého kosmetického i funkčního efektu.
Keywords: dospělí; Skin Transplantation; Antimetabolites, Antineoplastic; Plastic Surgery Procedures; Papillomavirus Infections; lidský papilomavirus 16; Fluorouracil; transplantace kůže; Adult; lidé; zákroky plastické chirurgie; Penile Neoplasms; urologické chirurgické výkony u mužů; resurfacing glandu; Male; fluoruracil; Urologic Surgical Procedures, Male; protinádorové antimetabolity; infekce papilomavirem; Human papillomavirus 16; mužské pohlaví; nádory penisu; Humans