Quality of life in patients with multiple sclerosis - Hudáková, Anna; Majerníková, Ľudmila; Obročníková, Andrea (Kontakt (České Budějovice), 2023)
Cieľ: Skleróza multiplex sa vyznačuje rôznorodým klinickým priebehom a vysokou invaliditou ochorenia. Cieľom štúdie bolo identifikovať a analyzovať kvalitu života pacientov so sclerosis multiplex. Metódy: Autori zozbierali údaje pomocou nástroja WHOQOL-BREF. Výskumnú vzorku tvorilo 81,40 % žien a 18,60 % mužov. Z hľadiska veku bolo najväčšie zastúpenie u osôb vo veku 31-50 rokov (56,98 %). Výskumná vzorka bola rozdelená do dvoch skupín: osoby s dĺžkou ochorenia do 11 rokov (60,47 %) a osoby s dĺžkou trvania ochorenia nad 11 rokov (39,53 %). Výsledky: Zistenia výskumu v každej doméne sme porovnali so štandardnou populáciou. Štatistická významnosť bola potvrdená vo fyzickej doméne v oblasti mobility (p = 0,002**). Bolesť a diskomfort boli v oboch skupinách vnímané pozitívnejšie (M = 2,54 a M = 2,93) ako v populačnom štandarde (PN = 4,03). Potvrdili sme štatistickú významnosť prežívania v oblasti koncentrácie (p = 0,045*). Dostupnosť zdravotníckych služieb sa ukázala ako dôležitá (p = 0,027**) v environmentálnej oblasti. Pri porovnaní oboch skupín z hľadiska trvania ochorenia sa potvrdila štatistická významnosť v doméne spokojnosti so zdravím (p = 0,049*). Záver: Znížená schopnosť samostatného pohybu predstavuje najväčšiu koreláciu so zníženou kvalitou života. Pre pacientov so sklerózou multiplex je vhodné vytvoriť check listy a rehabilitačné programy na zlepšenie kvality ich života.
Keywords: Male; kvalita života; Quality of Life; Risk Factors; Vitamin D Deficiency; Multiple Sclerosis; klinická studie jako téma; Adult; dospělí; mužské pohlaví; průzkumy a dotazníky; Smoking; Clinical Studies as Topic; lidé; ženské pohlaví; Humans; rizikové faktory; Surveys and Questionnaires; Female; nedostatek vitaminu D; lidé středního věku; roztroušená skleróza; kouření; Middle Aged