Impact of the temporary suspension of national colorectal carcinoma screening programmes due to the COVID-19 outbreak - Janiczeková, Elena; Lauková, Jana; Ivaničová, Denisa; Beňadiková, Daniela (Kontakt (České Budějovice), 2023)
Úvod: Kolorektálny karcinóm (KRCa) je jedným z mála karcinómov, kde je možná účinná sekundárna prevencia, pretože tá ho môže vo väčšine prípadov včas odhaliť a tým pomôcť k následnej a úspešnej liečbe. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vyhlásila koronavírusovú chorobu 2019 (COVID-19) za pandémiu v marci 2020. Vedecké štúdie preukázali, že počas pandémie COVID-19 vo viacerých krajinách Európy – Taliansku, Holandsku, Belgicku, Veľkej Británii došlo k spomaleniu až zastaveniu skríningu kolorektálneho karcinómu. Odklad skríningu karcinómu hrubého čreva môže mať pre niektorých jedincov smrteľné následky. Cieľ: Cieľom prehľadovej štúdie je zmapovať prevalenciu výskytu KRCa u jedincov v kontexte s odkladom skríningu kolorektálneho karcinómu pre pandémiu COVID-19. Metodika: Výber relevantných zdrojov bol realizovaný v roku 2021 pomocou vyhľadávacích služieb a zdrojov v elektronických databázach (PubMed, BioMed Central, Google Scholar). Analytická prehľadová štúdia bola spracovaná s využitím techniky PRISMA a PICO. Výsledky: Analýzou dostupných výskumných štúdií sme zistili, že pandémia – COVID-19 vo viacerých európskych krajinách spomalila až zastavila skríningové programy KRCa. Dočasným pozastavením skríningových programov počas lockdownu sa zvýšil výskyt KRCa, aj miera detekcie „vysoko rizikových“ adenómov bola významne vyššia počas lockdownu, KRCa v počiatočných štádiách bol objektivizovaný v menšej miere. Anti-covidové opatrenia významne ovplyvnili endoskopické služby a histologické laboratória, v ktorých sa znížil počet vzoriek biopsií hrubého čreva súvisiacich so skríningom KRCa. Záver: Z výsledkov viacerých štúdií vyplýva súvislosť medzi prevalenciou KRCa a lockdownom.
Keywords: kolorektální nádory; COVID-19; lidé; screeningové diagnostické programy; Delayed Diagnosis; Humans; opožděná diagnóza; Diagnostic Screening Programs; Colorectal Neoplasms