Young adults' experience of ischemic stroke - a qualitative research synthesis - Gurková, Elena; Šáteková, Lenka; Šaňáková, Šárka; Bartoníčková, Daniela; Mandysová, Petra (Kontakt (České Budějovice), 2023)
Cíl: Analyzovat a syntetizovat výsledky kvalitativních studií týkajících se životních zkušeností mladých pacientů po prodělané ischemické cévní mozkové příhodě (iCMP). Design: Syntéza kvalitativních studií. Byl dodržen doporučený postup dle ENTREQ pro zvýšení transparentnosti při předložení syntézy kvalitativních výzkumů. Metody: Pro vyhledávání kvalitativních studií bylo využito elektronických vědeckých databází CINAHL Plus (EBSCO), MEDLINE (OvidSP), PsycInfo (EBSCO), ScienceDirect (Elsevier), SocINDEX (EBSCO), Web of Science Core Collection a ProQuest, ve kterých bylo dohledáno 5 785 zdrojů. Pro metodologické posouzení kvality studií bylo využito CASP (Critical Appraisal Skills Programme Qualitative Research Checklist). Celkem bylo do literárního review zařazeno 7 kvalitativních studií zaměřených na životní zkušenosti mladých dospělých po iCMP. Výsledky: Cévní mozková příhoda v mladém věku způsobuje narušení ve třech oblastech: oslabení sebe sama a vlastní identity, sociální narušení a oslabení blízkých osobních vztahů. Na druhou stranu byla nalezena tři analytická témata související s copingovými strategiemi nebo osobními změnami: znovunalezení nového já, znovunalezení sociální role a pomoc ve vztahu. Závěr: Dohledaná zjištění našeho review mohou přinést hlubší porozumění zkušenostem mladých dospělých po cévní mozkové příhodě a současně jejich věkově přiměřeným potřebám v dlouhodobém rehabilitačním procesu.
Keywords: kvalita života; Humans; Ischemic Stroke; sebepojetí; hodnotící studie jako téma; Interpersonal Relations; Quality of Life; ischemická cévní mozková příhoda; mladý dospělý; interpersonální vztahy; Young Adult; Self Concept; Evaluation Studies as Topic; lidé